kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

A ló is csapattárs

Aki életében először lát lovastorna edzést vagy versenyt, hajlamos azt hinni, hogy egy cirkuszi előadás kellős közepébe csöppent bele.

 

Ez azért lehet így, mert a lovastornászok a cirkuszi akrobatákat meghazudtoló ügyességgel végeznek különféle gyakorlatokat műlovon és lóháton. A kezdők versenyzésük első két esztendejében eleinte műlovon teszik próbára képességeiket, majd ezzel párhuzamosan fokozatosan térnek át a lovon végzett gyakorlatok bemutatására, először lépésben, később pedig már vágtában. A lovastorna – sajnos nagyon méltánytalanul – nem tartozik a népszerű, sokak által ismert, nagy tömegeket vonzó sportágak körébe, és emiatt sajnos állami támogatást sem kap. Azok a gyerekek viszont, akik egyszer belekóstolnak, örömmel és kitartással járnak edzésekre, versenyekre éveken át. A megmérettetés – korosztályi bontásban – lehet egyéni, páros vagy csapatban bemutatott kötelező gyakorlatok és kűrök versengése. Még a lovastornához nem értő szemlélőnek is fantasztikus látni, hogy a versenyzők milyen harmóniában állnak saját testükkel, csapattársaikkal, és természetesen a lóval. A lóval, akit nem kizárólag munkaeszköznek, „tárgynak”, hanem társnak is tekintenek.

Bővebben... [A ló is csapattárs]
 

Túlélőkalauz kezdőknek

Van az a bizonyos Murphy, akinek a törvényei még a lovasokat sem kímélik.

 

23 aranyat érő okosságot osztunk meg most Veled, hogy elkerülhesd a legnagyobb lovas bakikat, kínos pillanatokat és baleseteket. 1.) A lónak mindig igaza van. A probléma csak az, hogy ezt főleg utólag érzed, amikor rájössz, hallgatnod kellett volna rá, hiszen látványosan tiltakozott. 2.) Ha azon töprengsz, hogy bezártad-e a karámkaput, szinte biztos, hogy nyitva felejtetted. Sőt, az is lehet, hogy mire visszaérsz a karámhoz, a lovaid már illedelmesen bezárták helyetted. Természetesen kívülről. 3.) Ami elromolhat, az el is romlik - ha versenyen vagy, akkor biztosan. 4.) Ha óvatlan vagy, amikor a lovad úgy dönt, hogy menet közben hirtelen leteszi a fejét, könnyen a lábai alá kerülhetsz. 5.) Lómosás, vagy vizes ló = porban, sárban hempergés. Mindig ez a képlet, hiába is reménykedsz, hogy esetleg a lovad most az egyszer türelmesen vár, míg megszárad, vagy egész egyszerűen inkább legelészik, mint hempereg. A ló egészen egyszerűen nem így működik. 6.) Minél több ember figyeli ahogy lovagolsz, annál kínosabb lesz ha hibázol. És annál valószínűbb, hogy lovad olyan cifra mozdulatokkal kápráztatja el a nagyérdeműt, hogy az arról készült fotókon még évekig lehet majd nevetni, sőt, körbejárják az internetet is.

Bővebben... [Túlélőkalauz kezdőknek]
 

Így jutalmazd a lovad

Talán nincs is szebb kihívás egy lovas életében, mint amikor magad nevelhetsz fel egy csikót.

Ez azonban nem is olyan egyszerű feladat. De az sem mindig könnyebb, amikor egy idősebb négylábú lesz a társad, hiszen az ő figyelmét és bizalmát is ki kell érdemelni. Lássuk, mi a teendő, ha nem egészen zökkenőmentes a köztetek lévő kapcsolat. Például ha lovad nyereg alatt nem hogy nem figyel rád, szinte nem is vesz tudomást arról, hogy rajta ülsz. Vagy például kancád mellett kiscsikó is van: máris nehezebb a mama figyelmének megszerzése. Az aggódó kancának ugyanis gyakran sokkal fontosabb, merre jár éppen a csikója, minthogy rád figyeljen. Ha csikót, fiatal lovat nevelsz, bizonyos kort elérve megjelenik az erőfitogtatás, a ló emberrel szembeni határainak felderítése, amit a gazda eleinte csintalanságként gyakran elnéz, ám később rossz szokások kialakuláshoz vezethet. A csikó kedvesen csipked, rágcsál, ahogyan azt fajtársaival teszi, s  – főként magánosan tartva – a közösségben elfoglalt hely tisztázására szolgáló játékos kakaskodásba is bevonja az embert.

Bővebben... [Így jutalmazd a lovad]
 

Kólika-mit tegyünk?

A kólika megelőzése és kezelése kapcsán sok városi legenda és házi praktika kering a lovas köztudatban.

Ezek jobb esetben „csak” hatástalanok, rosszabb esetben akár halálosak is lehetnek. Jól gondold meg tehát, hogy kitől kérsz és fogadsz el segítséget, ha lovad élete a tét. Egy lovas társaság beszélgetése során szóba került, hogy az egyik ló kólikázott az előző napon. A társaság egyik lovász tagja erre elmesélte, hogy ő profi a hasonló esetek ellátásában, még szúrcsapolni is tud. Meg is mutatta az egyik ott álló lovon, hogyan és hol tenné ezt: a ló bal oldalán. A társaság lóanatómiában jártasabb tagjai hiába bizonygatták, hogy a ló vakbele, melyet szúrcsapolni szoktak, a jobb oldalon helyezkedik el. Útravaló: A kólika mindig vészhelyzet, amikor minden segítség jól jön. De jól gondold meg, kitől kérsz és fogadsz el segítséget, mert lovad élete a tét.

Bővebben... [Kólika-mit tegyünk?]
 

Lovasaink Rióból

Bukás a lovaglásban, óriási hajrá kell Kovácséknak az utolsó számban.

Rio de Janeiro – Minkét magyar elszúrta a harmadik számot az olimpia női öttusa versenyében, így távolodni látszanak az érmes remények. Földházi Zsófiát (23) ledobta a lova, Kovács Saroltának (25) pedig több verőhibája is volt a díjugratásban. A vívás nem sikerült jól a két magyar versenyzőnek, azonban az úszásban javítani tudtak. Reménykedtek benne, hogy egy jó lovaglással faragni tudnak a hátrányon, különösen Kovács, aki a 8. pozícióban állt. Azonban a verőhibák miatt nem tudotott feljönni sőt visszaesett a 13. helyre, míg Földházi maradt a 30. pozícióban. A 23 órakor kezdődő futásból és lövészetből álló kombinált számban rendkívül jó teljesítményt és az ellenfelek hibája kell a magyar éremhez. Hiszen Földházinak 694 pontja van, Kovácsnak 784, míg az első helyen álló lengyel Oktawia Nowacka (25) 847-et, a második francia Elodie Clouvel (27) 835-öt, a harmadik kanadai Melanie McCann (27) pedig 818-at gyűjtött.

Forrás: blikk.hu

 
«ElsőElőző123456789KövetkezőUtolsó»

7. oldal / 9