kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

Az élre galoppozott Kincsem

A Kincsem, a csodakanca története köré szőtt romantikus kalandfilm már az első hétvégén óriási sikert aratott

Eddig 72.000 jegy kelt el Herendi Gábor filmjére. Vajon teljesül a rendező által célként kitűzött nézőszám? Az elmúlt tíz év legjobb első hétvégi eredményét produkálta a Kincsem, a csodakanca története köré szőtt romantikus kalandfilm, amelyre a premier előtti vetítésekkel együtt már több mint 72.000 jegyet váltottak. A film forgalmazója, a Fórum Hungary közleménye szerint az országszerte több mint 80 moziban látható film eddigi bevétele megközelíti a 100 millió forintot, a legutóbbi adatok szerint pontosan 97.296.195 forintos jegybevételt hozott a konyhára március 16-i debütálása óta. „A Kincsem messze a legnézettebb film volt idehaza a múlt héten, ilyesmire már rég volt példa magyar film esetében, mondhatni milliárdos szuperprodukcióhoz méltó nézőszámot hozott. Ilyen nézőszámra utoljára 2006-ban volt példa magyar film esetében, mindjárt kettő is: az Üvegtigris 2.114.055, a Szabadság, szerelem pedig 72.832 nézőt vonzott” írja az Index. A csodakanca filmje több hosszal verte az olyan hollywoodi sikerfilmeket is, mint a Kong: Koponyasziget, vagy a Logan - Farkas, valamint a John Wick 2.

Bővebben... [Az élre galoppozott Kincsem]
 

Tuti téli tippek

Az elmúlt jó néhány évben nem volt ilyen kemény a tél, így bőven volt ideje lónak és lótartónak is, hogy elszokjanak tőle

Íme néhány hasznos tipp, hogy jó egészséggel vészeljétek át a legkeményebb mínuszokat is. A lovakat a széna fűti, pontosabban az a hő, amit a vakbélben és a vastagbélben élő mikrobák termelnek a ló által elfogyasztott széna emésztésekor. Mivel a ló természetes takarmánya a fű, ezért emésztőrendszere alapvetően a rostok emésztésére optimalizálódott. Ha lovad ennek megfelelően rostban gazdag takarmányozásban részesül, tehát sok szénát kap, akkor a bélben élő mikrobák is jobban fűtik. De ha takarmányozásában inkább a keményítőben gazdag abraktakarmányok (zab, árpa, kukorica) dominálnak, akkor ezek a mikrobák kevesebb hőt termelnek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy: minél hidegebb van, lovadnak annál több szénára van szüksége ahhoz, hogy ne fázzon. A ridegtartásban élő és a nem takarózott lovaknak szintén több szénára lesz szükségük, mint istállózott és takarózott társaiknak. Hideg időben meleg víz: Hidegben a lovak vízigénye csökken. És vannak lovak, akiknek nem elég a tiszta, fagymentes víz, ha túl hidegnek találják, nem biztos, hogy annyit isznak belőle, amennyire valójában szükségük lenne.

Bővebben... [Tuti téli tippek]
 

A patatályogról

A patatályog az egyik a leggyakoribb okozója a lovak akut sántaságának, amivel a lótartók az állatorvosokhoz és patkolókovácsokhoz fordulnak

Nézzük, mi mindent érdemes tudnod róla. A patatályog általában azért jön létre, mert valamilyen idegen anyaggal kórokozók jutnak a szarutokba (pl. baktériumokkal, gombákkal, trágyával szennyezett, föld, homok, kavics) és ott gyulladás kialakulásához vezetnek. A gyulladás, valamint a felhalmozódó váladék által a környező szövetekre kifejtett nyomás pedig sántasághoz vezet. Az idegen anyag rendszerint három úton juthat a patába: 1. A fehérvonalon lévő folytonossághiány: Az idegen anyag bejuthat egy kis nyíláson, vagy repedésen keresztül bárhol a fali és talpi rész találkozásánál, azaz a fehérvonal mentén. 2. Rossz helyen lévő patkószeg: Szegnyomásról beszélünk, amikor a szeg nem hatol be az irhába, hanem közvetlenül mellette, a szarutok-patairha határán helyeződik. Ilyenkor az irhára kifejtett nyomás, a mozgás, valamint a szeg által bejuttatott baktériumok vezetnek a patatályog kialakulásához. Ha patkoláskor, amikor a patkolókovács beüti a szegeket, a ló fájdalmat mutat, azt jelzi, hogy a szeg az élő szövetbe hatolt. Ilyenkor a kovácsnak el kell távolítania a patkót és megvizsgálni azt a pontot, ahol a szeg a patába hatolt.

Bővebben... [A patatályogról]
 

Lóval hóban is

Nem akadály a hó, ha van kéznél pár ló

Telente nem lepődhetünk meg túlságosan, ha fehér lepelbe öltözik a város és a táj - még ha az utóbbi években ez egyre ritkábban fordul is elő. Míg napjainkban néhány centiméter hó közlekedési dugókat eredményez, a lovaskocsik fénykorában egyenesen megkönnyítette a közlekedést. Ma már hihetetlennek tűnhet, de a 18-19. században a hó sokkal inkább előnyt és könnyebbséget jelentett a forgalom számára, mint veszélyt. A személy- és teherszállítás ekkoriban ugyebár lovaskocsikon zajlott, az utak jelentős része nem rendelkezett szilárd burkolattal, így az esősebb időszakokban a sár jelentősen megnehezítette a közlekedést. Ha viszont megfelelő mennyiségű hó hullott, a lovaskocsik és a lovasszánok is zavartalanul közlekedhettek, sőt: hatékonyabban dolgozhattak! Egy megfelelően karbantartott, havas, jeges úton ugyanis a lovak saját súlyuk tízszeresét is el tudták húzni.

Bővebben... [Lóval hóban is]
 

2016 kor-rekorderei

A lovaglás, vagy éppen a fogathajtás olyan sport, melyet soha nem késő elkezdeni, és amiről idősebb korban sem kell lemondani

A lovaknak pedig Tündér mutat példát, aki eredményesen versenyzett, száz bemutatón vett részt, 18 csikót nevelt és 36 évesen is vidáman kergetőzik. 90. születésnapját ünnepelte a szívek lovas királynője. A hivatalos teendők mellett II. Erzsébet angol királynőnek mindig is üdítő kikapcsolódást jelentett a lovak társasága uralkodása eddigi 63 évében. A 2016-ban 90. születésnapját ünneplő királynő még ma is rendszeresen nyeregbe ül, hivatalos születésnapi ünnepségén pedig 900 ló köszöntötte. 81 éves nagyi a nyeregben: Nem mindennapi teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet egy hétszeres nagymama és kétszeres dédnagymama Angliában. A 81 éves hölgy élete első lovasversenyén vett részt, ahonnan a második helyezettnek járó díjszalagot vihette haza. Szenvedély egy életen át: 96 évesen is lóháton: Kevesen gondolták volna, hogy a 81 éves lovas dédnagymama nem mindennapi történetét felül lehet múlni, a kanadai Dinnie Greenwaynek mégis sikerült. Igaz versenyen épp nem indult, de 96 évesen is rendszeresen lovagol. 36. születésnapját ünnepelte Tündér: Vágtázva, bohóckodva, kutyával kergetőzve ünnepelte 36. születésnapját Tündér, a kisbéri félvér törzskanca.

Forrás: lovasok.hu

 
«ElsőElőző123456789KövetkezőUtolsó»

5. oldal / 9