kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

A csikók takarmányozása

Összegyűjtöttük, mi az, amit mindenképp érdemes szem előtt tartanod a csikód optimális fejlődése érdekében

Biztosítsd csikódnak a korlátlan jó minőségű szálas takarmányt (széna és legelő). Adj szükséges mennyiségben jó minőségű abrakot, szemes takarmányt a növekedés ütemében már az elválasztás előtt elkezdve annak etetését. Használj csikóetetőt vagy etesd a csikót a kancától külön, hogy mindkettőjük nyugodtan elfogyaszthassa a szükséges adagját. Ha lehet, próbáld meg elkerülni a csoportos abraketetést. A takarmány megfelelő mennyiségben és kiegyensúlyozottan tartalmazzon vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, energiát és fehérjét. Mérd le és szükség szerint módosítsd a takarmányt a csikód növekedése és kondíciója szerint. (Ismerd meg a súlymérő szalag használatát.) A csikóknak is kicsi a gyomruk, ezért legalább napi 3-4 etetésre oszd el a napi adagját. Az etetőben esetlegesen ott maradt takarmányt minden etetés után takarítsd ki. Ne tápláld túl a csikódat. A túlsúlyos csikók hajlamosabbak a fejlődési rendellenességekre. Legyen a csikóknak is folyamatosan hozzáférésük tiszta vízhez, amely legyen a földhöz közel elérhető, de nem tudnak beleesni.

Bővebben... [A csikók takarmányozása]
 

Kincsem megállíthatatlan

Mintegy másfél hónappal a bemutató után átlépte a 300 ezres nézőszámot a Kincsem

A Kincsem kapott hideget-meleget. Míg a szélesebb közvélemény figyelmét a hazai viszonylatban grandiózus költségvetés kötötte le, addig a lovas társadalom leginkább azt kifogásolta, hogy a film nem ragaszkodott hűen a csodakanca életének történetéhez. De a Kincsem mindennek ellenére bizonyított: Herendi Gábor új filmje az idei év legnézettebb alkotásának számít és továbbra is országszerte játsszák a mozik. „… Hogy hány néző számít manapság soknak, azt már nehezebb megítélni. Százezer feletti nézőszámnak már nagyon örülnek a magyar rendezők, de én szeretnék kétszázezer fölé menni” – mondta az Origonak Herendi Gábor egy korábbi interjúban. Nos, minden vágya így teljesüljön!

Forrás: lovasok.hu

 

Lólábkímélő tippek

Egy-egy sérülés, betegség hosszú időre tétlenségre, boksznyugalomra ítélheti lovadat

A következő ötletek, tapasztalatok segítségedre lehetnek abban, hogy lovad lábának egészségét megőrizd a kényszerpihenő alatt is. Egy-egy sérülés, betegség is tétlenségre, boksznyugalomra ítélheti a még egyébként aktív lovat is. De létezik vajon kevésbé káros megoldás, mint a fáslizás? A következő ötletek, tapasztalatok nemcsak egészségügyi okok indokolta boksznyugalomra vonatkoznak, hanem a kevés mozgáslehetőséggel párosuló bokszos tartás esetén is segítségedre lehetnek abban, hogy lovad lábának egészségét megőrizd. Vibrációs lábvédők, bandázsok: Eredetileg sérülések utáni rehabilitációra készültek, ám bemelegítés során is kitűnően használhatók. Ezek az ín-, csánk- és lábtővédők finom rezgéssel, vibrációval segítik a keringést, serkentik a szöveti anyagcserét. Alkalmasak a szövetközti folyadék eloszlatására, gyógyhatású szerek bevitelére, bemasszírozására is. Bemelegítő célzattal – de semmiképp sem a szokványos bemelegítés helyett – munka előtt 15-30 perccel akár már a bokszban is feltehetők. A nyirokerek működési zavara, a láb szűrődése esetén hatékonyan segítenek eltávolítani a felszaporodott szövetközti folyadékot. Egyetlen hátrányuk, hogy meglehetősen drágák.

Bővebben... [Lólábkímélő tippek]
 

Mit egyen a kanca?

Nem lehet kérdés, hogy fontos odafigyelni a vemhes kanca takarmányozására

Hiszen Te is azt szeretnéd, hogy egészséges jól fejlett csikó szülessen és a kanca egészsége is maradjon olyan, mint a vemhessége előtt. Nézzük, mit tehetsz ennek érdekében! 320-360 nap áll rendelkezésedre a vemhesüléstől a csikó születéséig, hogy megfelelő takarmányozással és tartási körülményekkel támogasd a kancát és csikóját, és ne engedd a kanca tápanyagraktárait kiürülni. Szerencsére minden tudnivaló rendelkezésedre áll ahhoz, hogy vemhes kancádat a lehető legoptimálisabban takarmányozd. Nagy mennyiségű információ áll rendelkezésre a vemhes kancák kalória-, fehérje-, kalcium- és foszforigényére vonatkozóan. Ismeretes, hogy a vemhes kanca kalóriaigénye 28%-kal, a fehérje 42%-kal, míg a kalcium / foszfor 80%-kal magasabb, mint a nem vemhes kancáké. Sok lótartó számára ez azt jelenti, hogy ha a kanca vemhességet megelőző takarmányozása megfelelő, akkor csak annyit kell tennie, hogy a fenti arányban nagyobb mennyiségű takarmányt ad neki. Pedig nem ez a helyzet. A kanca takarmányozási követelményei a vemhesség első és a harmadik trimesztere között nagyon is eltérőek. Ezen túl még jellemzően a kanca étvágya is akkor a legkisebb, amikor a legtöbb tápanyagra lenne szüksége, hiszen addigra már a magzat a hasüreget jelentős mértékben kitölti.

Bővebben... [Mit egyen a kanca?]
 

Kincsem film

Kincsem, a rendszerváltozás óta készült legdrágább magyar film, 2017. március 16-án startol a mozikban

A Valami Amerika és Magyar vándor rendezőjének új, romantikus kalandfilmje a csodakanca története köré szövődik, s azt kutatja, vajon mi a fontosabb: a szerelem vagy a bosszú? Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú? A legmodernebb technikával, rengeteg statiszta és kaszkadőrök bevonásával készülő film forgatásának fő helyszíne a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája volt, amely az egykori események tényleges helyszíne volt. Hutlassa Tamás producer ígérete szerint a lóversenyek lesznek a film leglátványosabb részei.

Forrás: lovasok.hu

 
«ElsőElőző123456789KövetkezőUtolsó»

4. oldal / 9