kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

Új lóútlevél

Új, biztonságosabb útlevelet kapnak a lovak

Új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg a NÉBIH 2017. július 1-től. A korábban kiadott, régi formátumú passzusok továbbra is érvényesek, július elejétől azonban kizárólag az új, megbízhatóbb nyomtatványt állítja ki a hatóság. Az elmúlt években tapasztalt hamisítási esetek miatt új típusú lóútlevelek kibocsátását kezdte meg 2017. július 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A frissen bevezetett dokumentumok adattartalmukban és szerkezeti felépítésükben megfelelnek az uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak, de mostantól számos, a hamisítást megnehezítő nyomdatechnikai elemet is tartalmaznak. A nyomtatvány megjelenésében, tipográfiai és egyéb arculati elemeiben jól láthatóan elkülönül más hazai kibocsátó szervezetek által rendszeresített lóútlevelektől.

Bővebben... [Új lóútlevél]
 

Tudni kell engedni

Tudod, hogy mikor lehet a fizikai/mentális terhelés túl sok egy lónak, és hogyan fogja ezt jelezni?

Márpedig szólni fog, a kérdés csak az, hogy te meghallod-e… Tanuld meg felismerni a jeleit annak, amikor a lovadon túl nagy a nyomás, és tanuld meg azt is, hogy mit kell tenned ilyenkor. Jó tanácsok Bob Avilától. Bob Avila, napjaink egyik legkiválóbb lókiképzője segít felismerni a legfontosabb jeleit annak, hogy néha a tanulásból is túl sok lehet. Bob az elmúlt 35 évben a western lovaglásban alkotott maradandót: módszereit világszerte ismerik és használják. Két alkalommal is elnyerte a Words Greatest Horseman címet, valamint többszörös NRCHA nyertes. Sajnos manapság nem szokatlan látvány, hogy a versenyzők, lótulajdonosok, amatőrök nem figyelnek oda lovuk igényeire, mert figyelmük kizárólag a versenyeredményekre összpontosul. A versenyek bűvkörében élő lovasok mértéket nem ismerve egyre csak hajszolják lovukat az újabb és újabb diadalokért.

Bővebben... [Tudni kell engedni]
 

Milyen a jó lóalom?

Sokan nem is gondolják, mekkora jelentősége van annak, hogy lovuk milyen almon alszik...

Pedig az alom kiválasztásának és használatának legalább olyan nagy jelentősége és hagyománya van, mint a jó nyeregnek. Minden lótulajdonosnak van kedvence, de a szokások, igények és lehetőségek mások és mások a világ különböző pontjain: van, aki a cédrus faforgács illata miatt ragaszkodik egy alomhoz, van, aki a hagyományos mélyalmos szalmázást tartja a legjobbnak, míg mások a puha és jó felszívó képességű tőzegre esküsznek, bár ennek egy lelkes környezetvédő valószínűleg nem örvend túlságosan. Nézzük, melyik alom a jó lóalom! Egy kanadai kutatóközpont munkatársai mélyreható elemzés tárgyává tettek ötféle almot. A legfontosabb vizsgált tulajdonság a vízfelvevő képesség volt, ez ugyanis alapvető szerepet játszik a penészképződés megelőzésében és a légutakat irritáló ammónia megkötésében, melyek túlzott jelenléte légúti betegségekhez vezet.

Bővebben... [Milyen a jó lóalom?]
 

Kánikula veszély

Lovad számára is rejt veszélyeket a nagy meleg: hőgutát kaphat

Éppen ezért a nyári melegben még jobban oda kell figyelned rá, és jó, ha tudod, milyen jelei vannak a hőgutának, és hogyan segíthetsz lovadon az állatorvos megérkezéséig. A lovaknál a hőgutának számos oka lehet. A legtöbb esetben akkor alakul ki, ha az állat túl keményen, vagy hosszasan dolgozik a párás melegben. De az állat munkaterhelése, kora, egészségügyi állapota is befolyásolja, hogyan tűri a nagy meleget: Ritkán lovagolt állatok, ha hirtelen igénybe veszik őket egy meleg napon gyakran szenvednek a hőgutától. Az idős lovak nehezebben viselik a nagy meleget, ők akár 28-30°C hőmérséklet esetén is hőgutát kaphatnak. A túlsúlyos állatok is nehezebben viselik a kánikulát vastag zsírlerakódásuk miatt. Így még nehezebb számukra a hőtől megszabadulni.

Bővebben... [Kánikula veszély]
 

Milyen gyakran itassuk a lovat?

Minden ló számára napi 24 órában hozzáférést kell biztosítani a tiszta ivóvízhez

Sőt, ha vödörből, vályúból itatsz, érdemes mindig több vizet adni a lovaknak, mint amennyire előreláthatólag szükségük van, hogy ne álljon fenn annak a kockázata, hogy esetleg nem jutnak elegendő vízhez. Egy átlagos 500 kilogrammos ló naponta körülbelül 30-50 liter vizet fogyaszt. Ez a mennyiség lehet több is nagy meleg, vagy nagy megterhelés esetén, hiszen a lovak is izzadnak. A csikós kancáknak szintén több vízre van szükségük a tejtermeléshez. Azok a lovak viszont, amelyek olyan helyen tudnak legelni, ahol sok fű van és az aránylag gyorsan nő, kevesebbet fognak inni a fű magas víztartalma miatt. Alapvető, hogy a lovak vize tiszta, szennyeződésmentes kell, hogy legyen. Amennyiben a lovak kénytelenek koszos, algás, trágyás vagy vizelettel szennyezett vizet inni, attól könnyen megbetegedhetnek. Hiszen amellett, hogy a lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny, hányni sem tudnak a gyomorszerkezetük miatt, így mindennek, amit egyszer lenyeltek, végig kell mennie a teljes emésztőrendszerükön, legyen az bármilyen rossz minőségű vagy ártalmas.

Bővebben... [Milyen gyakran itassuk a lovat?]
 
«ElsőElőző123456789KövetkezőUtolsó»

3. oldal / 9