kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

Lóápolás munka után

Az ápoláshoz hozzátartozik a ló munka utáni ápolása is

a nem áll módunkban a lovat addig sétáltatni, amíg megszárad, akkor a leszerszámozás után szalmacsutakkal dörzsöljük (csutakoljuk) át a megizzadt testtájakat, hogy a szőrzet ne összetapadva, és minél hamarabb megszáradhasson. Semmiképpen se akadályozzuk meg, hogy a ló, ha akar, a friss szalmában vagy a homokban (ha karámban van) meghempergőzzön, hiszen ez az ő természetes ápolási módja. Természetesen, ha boxban hempergőzik a ló munka után, várjuk meg, amíg feláll, nehogy úgy forduljon a lábával a box fala felé, hogy ne tudjon talpra állni. Ha ez mégis megtörténik, odébb kell húzni a lovat annyira, hogy fel tudjon állni, vagy segíteni kell neki visszafordulni a másik oldalára. Ez nem mindig könnyű. A ló lábát használat után szokás lemosni. Ennek két értelme van, az egyik a rátapadt sár eltávolítása, a másik az inak hűtése.

Bővebben... [Lóápolás munka után]
 

Lovat a gyereknek?

Csak mert gyermeked lovat szeretne, még nem biztos, hogy készen is áll a feladatra

Ezért mielőtt fejest ugranál a dologba, nem árt, ha alaposan átgondolod a dolgot. Tapasztalt lovasoktatók állították össze az alábbi listát, mely segíthet eldönteni ezt a nehéz kérdést. Gyermeked akkor áll készen arra, hogy lótulajdonos legyen, ha: 1. Legalább két éve tanul lovagolni, és rendszeresen, örömmel eljár az órákra. 2. Pokollá teszi az életed, ha ki kell hagynia a fent említett lovasoktatást olyan jelentéktelen események miatt, mint mondjuk egy rokon esküvője vagy egy családi kiruccanás az állatkertbe. 3. Biztonságosan tud lépésben, ügetésben és vágtában haladni több különböző lovon. Az, hogy gyönyörűen vágtázik az öreg, három lábára sánta Villámon, nem számít! Röviden: képesnek kell lennie megülni a lovat – és itt ne a plüsslovakra vagy a vidéki búcsúkban körhintaszerűen körbe-körbe baktató sétáltatós pónikra gondolj.

Bővebben... [Lovat a gyereknek?]
 

Miért hasznos a só?

A só nem csupán ízletes csemege

Orvosi körökben máig vitatott kérdés, hogy az emberi szervezetnek vajon szüksége van a sóra, vagy csupán a sós íz szeretete miatt fogyasztjuk? A lovak magatartása korántsem ilyen bonyolult: ha lehetőségük van rá, a lovak többsége a szervezete működéséhez szükséges mennyiségű sót vesz magához. A konyhasó 39 százalékban nátriumot és 61 százalékban kloridot tartalmaz. Mindkét ásvány nélkülözhetetlen a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásához, az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez. A természetes takarmányok, mint például a legelő füve, csupán csekély mennyiségű nátriumot tartalmaznak, gyakran 0,1 százaléknál is kevesebbet. A gyártók a tápokat és müzliket ezért általában 0,5-1 százaléknyi nátrium-kloriddal egészítik ki.

Bővebben... [Miért hasznos a só?]
 

Miért ásít a ló?

Ha a lovak ásítanak, azt nem az unalom, vagy az álmosság miatt teszik

Pipálásnak nevezzük, amikor a ló felső ajkát felfelé csücsörítve szimatol. Elsősorban csikókra és ménekre jellemző ez az alapos szagelemzés: előbbiek így ismerkednek a világgal, míg az utóbbiak elsősorban a sárló kancákat igyekeznek kiszagolni. A lovak ásítása nem szorul különösebb magyarázatra. Az viszont biztos, hogy oka és funkciója nem ugyanaz, mint az embereknél – már csak azért sem, mert a lovaknál nem kíséri belélegzés az ásítást, hiszen a szájukon át nem tudnak levegőt venni. Azt viszont fontos tudnod, hogy ha lovadat pipálni, vagy ásítani látod, az akár komoly egészségügyi problémát is jelezhet. „A pipálás lehet teljesen normális, hétköznapi viselkedés, ami a szaglással van összefüggésben, de akár hasi fájdalom esetén is jelezhetnek így lovak” – mondja Dr. Kutasi Orsolya, egyetemi adjunktus, az európai kollégium lóbelgyógyász specialistája.

Bővebben... [Miért ásít a ló?]
 

A megfelelő nyereg

A megfelelően illeszkedő nyereg ismérvei

Egy megfelelően illeszkedő nyereggel a ló szabadon tud mozogni, egy rosszul illeszkedő nyereg azonban viselkedési problémákhoz, hátfájáshoz, sántasághoz is vezethet. A nyereg tehát a ló és lovas sikerének kulcsa, a közös munka egyik fontos befolyásoló tényezője. Összegyűjtöttük, mire kell figyelned, hogy a nyereg ne állhasson közétek. 1. Egyensúly: Az ülőfelület közepe a ló hátán a talajjal párhuzamosan helyezkedjen el. 2. Marszabadság: Az átlagos mar 2-3 ujjnyira maradjon szabadon. Nem csak felülről, de mindkét oldalról is szabadon kell hagyni a ló marját. 3. Kápa- és gerinccsatorna: Elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy a ló hátizmait és csigolyáit ne akadályozza a mozgásban (3-4 ujjnyi széles).

Bővebben... [A megfelelő nyereg]
 
«ElsőElőző123456789KövetkezőUtolsó»

2. oldal / 9