kezdőlap › ajánló »


1
Szűrő

Ajánló

A ló itatása

A jó ivóvíztől a ló ugyanazt várja, mint az ember: színtelen, szagtalan, mellékíz nélküli és 9-12 °C hőmérsékletű legyen

ez a hiedelem onnan ered, hogy megbecsült lovát a magyar ember elkényeztette, mindig igyekezett jó ivóvízzel ellátni, így a legtöbb ló ehhez hozzászokott, s ezt a későbbiekben meg is követelte. Korántsem mindig ilyen igényesek azonban a lovak. A tömeges lóselejtezés idején a 60-as években a Budapesti Lóvágóhídra igen sok lovat zsúfoltak össze és az ellátásuk eléggé vontatott volt. Bár a csapból víz állandóan folyt, de keveredett a ürülékkel, a vérrel. A legtöbb egyed ehhez jutott hozzá, s ezt fogyasztotta napokon, heteken át. A háborúk is hoztak olyan helyzeteket, hogy szennyezett patakból, állott vízből kellett a szomjukat oltani. A ló egészségének fenntartása érdekében ne adjunk szerves anyagot tartalmazó ivóvizet. Az ásott kút messze legyen a trágyateleptől és az egyéb szennyezési lehetőségtől. Takarmányozási szabály, hogyha egész éjjel szálal a ló, reggel előbb vízzel kínáljuk.

Bővebben... [A ló itatása]
 

Kamillát a lónak?

Vajon a ló hogyan profitálhat a kamilla jó tulajdonságaiból?

Gyomorideg: vannak lovak, amelyek hajlamosak a hasmenésre olyan, számukra szokatlan vagy ijesztő helyzetekben, mint például a lószállítóban való utazás vagy új, idegen helyek felkeresése. A kamilla segít megnyugtatni az emésztőrendszert és visszaállítani a normál működést. Ha lovunk ideges, nyugtalan az utazások során, az esemény előtt pár napig keverjünk a takarmányához kamillát, ezzel megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket. Görcsös kólika: amíg az állatorvos megérkezésére várunk, fecskendezzünk kamillateát a ló nyelve fölé. A kamilla görcsoldó hatása révén segíthet ellazítani a görcsben lévő belek simaizomzatát. Természetesen ilyen helyzetben ne egyedül a kamillától várjuk a jobbulást - a kólika súlyos állapot, ami mindenképpen állatorvosi ellátást igényel. Enyhe szorongás, idegesség: a kamilla enyhe nyugtató hatása közismert.

Bővebben... [Kamillát a lónak?]
 

Az idegek jelentősége

A lovak lába neuroszenzoros szerv

A ló a lábvég hajlítása és nyújtása során érzékeli környezetét, ugyanis a mozgás során az állat testében a gerincvelő és az agy folyamatosan információkat kap. Az érzőidegek receptorai már a lábfej felszínnel történő találkozását megelőzően aktiválásra kerülnek a fascián (izompólyán) keresztül, ami egy olyan fontos, ám figyelmen kívül hagyott szövet, amely érzőidegrostok és receptorok gazdag hálózatával rendelkezik. Ennek köszönhetően képes reagálni és egyúttal alkalmazkodni azokhoz a hatásokhoz, amelyek a lábvéget érik mozgás során. A hagyományos, lábakkal foglakozó kutatások és állatorvos-tudomány a fájdalomérzékelésre koncentrál, mivel úgy vélik, hogy az a lábvég sántaságával kapcsolatos információkkal szolgál.

Bővebben... [Az idegek jelentősége]
 

A ló ápolása

Ismeretlen lóhoz mindig fenntartással közeledjünk

De még az ismerős ló megközelítését is óvatosan végezzük, mert megriadhat, hirtelen ijedtségében rúghat, haraphat, az elülső lábaival vághat. Ha a szabadban közeledünk a lóhoz, mindig elölről vagy oldalról közelítsük meg. Ha hátulról közeledünk hozzá, ki lehetünk téve a rúgásnak. Hátulról csak az állásban bekötött lóhoz menjünk. Ilyenkor mindig bal oldalról megyünk be az állásba, de előtte nevén szólítjuk a lovat. Ezt megszokja és figyel rá. Amikor be akarunk menni és nevén szólítottuk, oldalt áll, mintegy helyet csinál a megközelítésre. Menjünk el a nyakáig, fejéig, simogassuk meg e tájakat és kezünket futtassuk végig a gerincen, az oldalán, egészen a farig, majd utána simítsuk végig a lábát is. Ha ezeket jól tűri a ló, akkor bátran végezhetjük a bőr- és szőrápolást.

Bővebben... [A ló ápolása]
 

Szaporítás vs. tenyésztés

A legtöbb hobbilótartó előbb-utóbb szeretne a szaporítás, tenyésztés örömeiből is részesülni

Ebben a témában szeretnék néhány gondolatot felvetni - a teljesség igénye nélkül. A szaporítás és tenyésztés - látszólag hasonló tartalmú fogalmak, és mégis óriási a különbség köztük. A szaporítás mennyiségi növekedést jelent, a (sikeres) tenyésztés ezen túl, e mellett, minőségi változást is. Vagyis sikeres tenyésztés esetén a megszülető utód jobb minőségű az őt megelőző generációnál. De ha tenyésztésről beszélünk, akkor a cél legalábbis ez, és a realizálódását számtalan tényező befolyásolja majd. Mi is kell a tenyésztéshez? Először is kell egy megfelelő kanca. A hangsúly a megfelelő szón van! Azokat az egyedeket, amelyek sok hibával rendelkeznek, akár küllemi, akár szervezeti, akár idegrendszeri hibák legyenek ezek, nem szabad szaporítani.

Bővebben... [Szaporítás vs. tenyésztés]
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 10